Monday, December 7, 2015

:: INILAH KEHIDUPAN ::

Assalamualaikum...

Orang kata, hidup ini susah dan penuh dengan masalah, penuh dengan ujian. Ya, zaman sekarang ini mana ada yang senangkan? Mana ada yang free kan? Semua serba serbi berbayar. (Kalau tak setuju, jangan teruskan bacaan). Kau mahu meluahkan rasa cinta, kaseh dan sayang pun bermodalkan air liur. Mahu susun ayat-ayat power rangers untuk mengurat sesiapa pun kau ambil masa kan? Mahu bernafas pada zaman sekarang ini pun susah. Sana sini kau menghidu asap rokok, pencemaran udara dan seumpamanya. Tambahan lagi sekarang ni asap vape ada di mana-mana. Itu belum lagi kau mahu hidup dalam keadaan yang harmoni tanpa gossip-gossip dan cerita si polan bin si polan. Even kau tidak kenal pun, ada yang canang cerita kau kan? Perghhhhh, macam artis gitewww. 

This is life. Penuh ujian dan masalah. Selalu jugak kau dengarkan "Bukan hidup kalau tiada masalah dan ujian". Tidak bestlah hidup kalau tiada masalah kan. Kalau balik-balik mahu ambil jalan shortcut, tidak mencabarlah kan. Kalau balik-balik kau disuap, tidaklah kau merasa betapa indahnya hidup ini. Erk. Jalan hidup ini akan semakin jauh dan sukar kalau kita asyik-asyik mahu ambil jalan mudah dan jalan singkat.

Apa-apa pun yang kau dan kita lakukan kena usaha. Zaman yang serba serbi dihujug jari ni mana ada yang mudahkan. Kau mahu layari internet pun kena topup. Orang kata, kalau tidak kerja, macam mana mahu makan. Tak kan mahu tunggu duit atau makanan tu jatuh dari langit atau jatuh dari pokok kelapa. Sama jugak macam hikmah dan nikmat. Kalau kita tidak gali atau cari hikmah dan nikmat dalam setiap kesulitan itu, sampai bila-bila pun kita tidak jumpa dan rasa. Kalau kita takut berjalan di jalan yang panjang dan gelap, kita mana tahu apa yang menunggu di hadapan kan. Kita sangka jalan yang panjang itu menyusahkan, sedangkan jalan yang pintas itu adalah jalan yang lagi lagi dan lagi penuh cabaran dan ujian. Tapi zaman sekarang ni, hmmm. Semua mahu jalan yang pintas. Jangan pernah menyerah. Kalau orang lain naik lift atau escalator, biar kita sahaja yang naik tangga. Biar lambat, yang penting hasilnya berpanjangan dan hati terasa lapang.

Tanya diri kita semula. Kita mahu hidup susah sekali sahaja kah atau mahu susah kali kedua. (Alah, tak faham lah maksud mu). Okey, maksudnya macam ini. Kita hidup di dunia cuma sekali sahaja sebelum kita di hidupkan semula di alam yang kekal abadi, iaitu di alam barzakh. Dan kesusahan hidup ini kita akan rasa cuma sekali sahaja. Aku ambil contoh yang mudah (Hasil daripada pembacaanku)

Semua orang pernah tidurkan. Dan di dalam tidur kita, pasti ada yang pernah bermimpi bukan, Adakalanya, kita rasa kita macam lama saja mimpi kita tu, tapi bila kita terbangun rupanya kita baru tidur tidak sampai pun 4 atau 5 jam. Tapi rasa macam lama. Macam itulah jugak dengan kehidupan kita. Kita rasa masalah dan kesusahan yang kita alami itu lama, padahal di depan itu ada jalan penyelesaiannya. Tinggal kau mahu pilih sahaja sama ada mahu turn off atau turn on the light/switch. Kadang, kita rasa jugak life kita ni lama. Sedangkan, saat kematian kita semakin dekat nanti, kita akan rasa....(Mata masuk habuk)

Inilah kehidupan. Susahkah hidup pada zaman sekarang? Baik macam mana sekalipun kita mencuba, tapi mesti ada yang tidak suka dengan kita kan? Stress ka hidup macam ni??? Di tambah lagi orang yang suka menilai dan cakap-cakap itu ini. Pernah kah kita terfikir, orang yang suka bercerita pasal polan si polan ni benar-benar care atau saja ingin tahu/menyibuk. Berlapang dada sajalah dengan semua orang. Kehidupan sememangnya begini, Manusia sememangnya susah mahu dinilai dan ditafsir. Tapi kadang kita terlupa suatu perkara kan ? (Termasuk diriku sendiri). Setiap masalah, setiap kesakitan, setiap kepedihan, setiap ujian di dunia ini sebenarnya tidak lama. Aku ada terbaca satu hadis Rasulullah S.a.w yang telah diriwayatkan oleh Ahmad, Muslim dan At Tirmidzi dari Abu Hurarirah RA:

"DUNIA ADALAH PENJARA BAGI ORANG BERIMAN, 
DAN SYURGA BAGI ORANG KAFIR"

Lebih kurang macam itu jugaklah kehidupan. Itulah sebabnya Allah meletakkan batas supaya kita selamat. Sebab Allah sayangkan kita. Susah di dunia, tidak semestinya menderita di akhirat kelak. Gembiranya hidup di dunia, tidak semestinya kekal sampai ke SANA kerana kita ada kehidupan kedua, iaitu semuanya kekal abadi. Tak kan kita mahu hancurkan life kedua kita kan. Kalau sekarang kita sudah enjoy berabis, habislah life kedua nanti tak fun. Tak kan kita mahu macam itu kan? 

Apa-apa pun, setiap kesusahan itu ada jalan penyelesaiannya. Lagi satu, Buruk macam mana sekalipun kita, jahat macam mana pun seseorang itu, kita tiada hak mahu menilai dan menentukan nasib seseorang kerana kita semua ini adalah pendosa, pendosa tanpa nokhtah. Pendosa yang sentiasa mengharapkan belas ehsan Allah dan pendosa yang ingin ke SYURGA-NYA.


P/S: Aku bukanlah orang baik dan bukannya orang alim. Hidup maseh terumbang ambing. Aku jugak seorang Pendosa dan hamba hina. Tapi aku suka bercerita bahawa Allah itu baik dan MAHA PENYAYANG. Selamat malam. Selamat beramal. 
No comments: